To stop or not to stop!

pexels-photo-230590

De borstvoeding

|Nad| Alweer negen(!) maanden is Noor. Nog steeds geef ik haar met heel veel liefde borstvoeding. Als ze me aankijkt met die grote bruine kijkers, dan ben ik weer helemaal om. Ik ga nog even door met zelf voeden denk ik dan! Maar de laatste tijd heb ik ook steeds vaker het gevoel dat het tijd wordt om te stoppen.

Inmiddels eet ze al behoorlijk wat vast voedsel. De voedingen overdag worden dus al minder. Overdag krijgt ze eigenlijk nog maar één voeding. Ze wil daarnaast ook niks anders drinken. Zo begint ze al te kokhalzen als ik haar kunstvoeding geef. En juist om die reden denk ik dan dat ik door wil gaan met de borstvoeding. Ze houdt gerust haar kaken de hele dag op elkaar. Om vervolgens half uitgedroogd in de avond, als ik terug kom van mijn werk, zich volledig vol te tanken.

Aan de andere kant lijkt het me ook wel weer fijn om mijn lichaam weer helemaal terug te hebben. Nooit meer te hoeven kolven op het werk of tijdens een dagje weg.
Of gewoon een avondje spontaan uit eten gaan om bijvoorbeeld 18.00 uur. Het idee dat ze met een fles kunstvoeding ook gewoon de nacht in kan gaan. Nu plan ik steeds alles zo, dat ik de deur uit ga nadat ik haar zelf gevoed heb. Standaard na 19.00 uur dus.  Maar altijd moet ik alles zo plannen voor mijn gevoel.

Twijfels twijfels

Natuurlijk komt het onderwerp ook wel eens ter sprake bij vrienden/familie. Ik hoor vaak de opmerking ‘als ze echt dorst heeft, dan drinkt ze ook wel kunstvoeding hoor!’. En natuurlijk zal dat vast ook wel zo zijn. Maar toch bekruipt me dan het gevoel van ‘waarom haar niet gewoon geven wat ze het liefste drinkt? Het gaat toch eigenlijk prima zo? Misschien wil ik wel stoppen om de verkeerde (egoïstische) redenen?’.

Bij Ben was het allemaal een stuk simpeler. Het kolven lukte na zes maanden niet echt lekker meer en mijn melkproductie liep erg terug. Ik had een hongerige baby die ik na het geven van borstvoeding nog een fles kunstvoeding erbij moest geven. Op dat moment was het gewoon duidelijk. Dit was het moment om te stoppen. Hij dronk daarnaast ook gewoon alles in tegenstelling tot zijn zusje…

Het blijft een lastig onderwerp en er komt zoveel gevoel bij kijken! Het is natuurlijk niet voor niks dat het onderwerp ‘borstvoeding versus kunstvoeding’ altijd zoveel discussie opwekt. Aan de andere kant denk ik dan ook wel weer vaak ‘kom op Nad! Je moet er niet zo moeilijk over doen!’.

Ik ben er dus nog niet helemaal over uit. Wel stoppen, of gewoon toch nog even doorgaan met in ieder geval de ochtend en de avondvoeding. Het is tenslotte wel een heel fijn en lief moment samen met mijn kindje.

Ik vraag me af hoelang anderen zijn doorgegaan met borstvoeding en wat de reden was dat je bent gestopt?

977761888593515130816 (1)

Misschien vind je dit ook leuk?

9 comments

 1. Herkenbaar verhaal. Mijn dochter wou ook alleen maar bij mij drinken en weigerde ander drinken en een fles. Ik heb 14 maanden borstvoeding gegeven. Vanaf dat moment merkte ik dat ze er een beetje een potje van maakte. Ze dronk niet serieus meer bij me. Dat vond ik een goed moment om te stoppen. Zo lang het goed voelt en je hebt nog productie lekker door gaan en bij twijfel misschien toch stoppen. Dat geplan herken ik ook heel erg. Je bent meer aan huis gekluisterd. Maar ik ben wel trots dat we het zo lang vol hebben gehouden. En jij kunt ook trots op jezelf zijn!

  1. Aw, wat lief Marianne! Als ik zoveel twijfels heb, misschien is dit dan gewoon nog niet het juiste moment om te stoppen. Lastig! Maar jouw dochter begon met 14 maanden wel genoeg andere dingen te drinken dat je het aandurfde? Of kwam dat later geleidelijk?

   1. Sorry voor m’n late reactie!
    Onze dochter dronk rond die tijd gewoon wel water en dikzak ja. Gewone melk heeft ze nooit willen hebben. Dus ik zag wel dat ze voldoende binnen kreeg 🙂

 2. Ook voor mij heel herkenbaar. Mijn dochter heeft tot na haar eerste verjaardag niks anders gedronken dan borstvoeding direct uit de borst. Toen ze eindelijk iets anders ging drinken was voor mij de druk er vanaf en werd het weer leuk. Uiteindelijk heb ik borstvoeding gegeven tot 22 maanden, want toen wou ze liever melk uit een beker dan van mij. Dat vond ik een goede reden om te stoppen ;).
  Ik ben zelf met 9 maanden gestopt met kolven (ze dronk het toch niet) en vond dat al een hele bevrijding. Vanaf ongeveer 9 of 10 maanden produceer je de melk on demand en ik deed op mijn werkdagen gewoon een voeding ’s ochtends, als ik uit het werk kwam en voor het slapen gaan. Op de dagen dat ik thuis was deed ik er vier of vijf, gewoon op verzoek.
  Mijn advies: luister naar je gevoel en dan is het goed.

  1. Wat fijn om je reactie te lezen Berdien! Dat kolven ja. Pfff.. kan me zo goed voorstellen dat het als een bevrijding voelde voor je. Maar 22 maanden borstvoeding gegeven, wat goed zeg!

   Wellicht is het stoppen met kolven voor mij ook een goede optie. Dat scheelt al heel veel denk ik! En dan heb ik nog wel die mooie momenten samen met Noor 🙂 Kan het volgens mij toch nog niet helemaal loslaten…

 3. Gewoon nog even doorgaan.. Dat kan jij!!
  Onze kinderen stopten uit zichzelf van de een op de andere dag, allemaal bij een verschillend aantal maanden. Dan was het voor mij best even slikken,maar het gaf ook een voldaan gevoel dat zij er klaar mee waren. Ach wat is nou een paar maanden op een mensen leven..En het is zo mooi..

  1. Wat lief Wendy 🙂 en eigenlijk heb je helemaal gelijk! Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik het gevoel heb door te willen gaan..

 4. Wat fijn dat het al 9 maanden goed gaat!
  Ik zou nog even doorgaan. Aangezien je zo twijfelt. Het is zo’n mooie periode! Ik kan daar nog zo naar terugverlangen! Mijn oudste dochter heb ik anderhalf jaar borstvoeding gegeven. De laatste maanden hiervan waren ’s ochtends een paar slokjes. Toen bleek ik opnieuw in verwachting en moest medicijnen gebruiken. Anders had ik nog wel eventjes door willen gaan.

  1. Wauw Yolanda.. 1,5 jaar wat goed zeg! Jammer dat je door medicatie eigenlijk soort van ‘verplicht’ werd om te stoppen. Ik begin er steeds meer voor te voelen om inderdaad nog even door te gaan. Deze periode is ook maar relatief kort. Ik moet een goede keuze maken, want ik wil geen spijt krijgen… Lastig hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *