Peuter in groot bed, hoe heb ik dit aangepakt?

IMG_3891

Kleine voetjes over de overloop!

|Nad| In een eerder blog vertelde ik over de overstap van een ledikant naar een groot bed, voor onze zoon Ben. Hij was toen net twee jaar oud en omdat we dachten dat hij er ‘aan toe’ was hebben we de beslissing genomen. Een groot bed moest het worden!

Inmiddels slaapt de kleine man heerlijk in zijn grote bed/schip/zwembad/auto/zandbak. Aan zijn fantasie ligt het in ieder geval niet. Prima!
We mogen niet klagen over hoe hij het heeft opgepakt, maar helemaal zonder slag of stoot is het ook niet gegaan.

Vrijheid blijheid!

De overstap ging best heel erg goed. Het naar bed gaan was een groot avontuur en uiteraard hIMG_4219eel erg gaaf in dat grote bed. De eerste keer vond hij het allemaal best spannend!
En wij ook! Wij slapen niet op dezelfde verdieping, dus hoe zou dit gaan? En horen we hem als hij gaat spoken midden in de nacht?
En ja hoor… rond 5.00 uur was ik Noor aan het voeden en toen hoorde ik kleine voetjes over het laminaat rennen. Ontzettend schattig! Maar ook was hij echt een boefje. Zo kwam ik op zijn kamer waar overal papieren tissues over de grond verspreid lagen. Dit soort dingetjes gebeurde nog een paar dagen en toen was hij gewend aan het stukje vrijheid en had hij niet meer de behoefte om kattenkwaad uit te halen.

Hoe heb ik het aangepakt?

 • Zijn kamer een make over gegeven! Van babykamer naar stoere jongenskamer. Nieuw verfje/behangetje, nieuwe accessoires, zoals leuk beddengoed etc. Uiteraard heb ik gekeken naar de dingetjes die hij altijd leuk vindt.
 • Wat van zijn ‘vertrouwde’ speelgoed op zijn slaapkamer gezet
 • Met hem over zijn nieuwe kamer gesproken en uitgelegd dat hij nu in het grote bed ging slapen
 • Ritueel verder gewoon precies hetzelfde gehouden
 • Wij hebben gekozen voor een regulier formaat 1-persoons bed.

Tips!

 • Omdat Ben wel uit bed kwam, was het bij ons zeker nodig om de traphekjes dicht te doen. Goede traphekjes zijn dus wel van belang, al is het maar voor je eigen gemoedsrust.
 • We hebben meteen afscheid genomen van het slaapzakje. Als hij daarmee aan de wandel zou gaan, dan kon hij echt raar vallen dacht ik.
 • Het kussen werkte hier niet zo goed. Toen we het een nacht zonder kussen hadden geprobeerd hadden, sliep hij veel langer en beter. Dag kussen!
 • Ben is echt een woeler in bed. Wij hebben het bed zo geïnstalleerd, dat er aan alle kanten een opstaande rand is. Hierdoor kan hij er niet uit vallen. Als dit niet mogelijk is, dan zou ik zeker een bedhekje monteren. Die zijn overal wel te koop.
 • Geen potjes zalf en andere tubes op de kamer laten slingeren. Tenzij je graag opnieuw wilt schilderen!
 • Vooral niet een te groot ‘ding’ van maken. Het is zoals het is..

Dit is hoe wij het hebben aangepakt. Al met al heeft het ongeveer twee weken geduurd voordat hij er helemaal aan gewend was. Tegenwoordig komt hij nooit meer uit zijn bed. In de ochtend ligt hij weer vrolijk te zingen en te kletsen met zijn knuffels. Als hij het zat is dan roept hij ons… Heb jij thuis een peuter die net is overgestapt op een groot bed? Succes! Even een paar mindere nachten, maar het komt goed! Echt… Ken jij iemand van 16 jaar die nog in een ledikant slaapt? 😉

977761888593515130816 (1)

 

Misschien vind je dit ook leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *