Mo money

spaarpot

Hoeveel??

|Mier| Regelmatig is geld het onderwerp van gesprek in dit huis, vooral zakgeld. Zakgeld is een mooie manier om te oefenen voor later. Maar wanneer geef je een kind zakgeld en hoeveel moet dat dan zijn. Over deze vraag heb ik mijn brein al een aantal keren gebroken, het blijft lastig.

“Mama/ Almira,  mag ik dat kopen”. Iets wat ik vaak hoor, als wij hier in het dorp rondlopen of gewoon random. Er is altijd wel iets wat één van de kinderen graag wil hebben. Het ene kind koopt het liefst heel veel (troep) voor weinig en gaat voor kwantiteit. De andere koop het liefst iets moois en spaart nog even door.

Het is belangrijk dat kinderen leren om te sparen. Grote uitgaven moeten ze later ook gaan plannen, ze moeten dus leren om geld opzij te zetten. Een kind van zes wil zijn geld natuurlijk meteen uitgeven, waar een kind van tien soms al een spaardoel heeft en meer interesse toont in geld. Zij begrijpen beter dat het soms handig is om geld opzij te leggen.

Als ik de geleerden moet geloven is zes jaar een ‘normale’ leeftijd, omdat kinderen dan munten gaan herkennen. Een kind van zes, krijgt volgens deze zelfde geleerde een bedrag tussen de één en de twee euro per week. Voor mijn gevoel is dat nog een beetje vroeg? Ook moet ik eerlijk zeggen dat het zakgeld vaak vergeet te geven, omdat er geen duidelijke afspraken over zijn gemaakt. De ene week heb ik één euro in mijn portemonnee en de week daarop 50 cent. Hier valt voor mij dus ook nog wat winst te behalen.

Ik vind het allemaal maar moeilijk, de kinderen krijgen zo vaak eens een kleinigheidje tussendoor. Misschien is dat  juist wel mijn probleem en moet ik daar eens mee stoppen. Niet dat het hele grote dingen zijn, maar een kleinigheidje van een paar euro moet op zijn tijd toch kunnen, als beloning voor goed en lief gedrag.

Klusjes

Als ik om mij heen het woord zakgeld in de groep gooi, komen de meest wilde bedragen voorbij. Variërend van twee euro per week tot tien euro per week voor een kind van tien, dat laatste lijkt mij een beetje veel. Zeker omdat de kinderen er niks extra’s voor hoeven te doen, zoals cadeautjes kopen.

Tafeldekken, helpen met koken, even naar de glasbak, een kleine greep uit  klusjes die hier in huis worden gedaan. Moet ik de kinderen gaan betalen voor ieder klusje die zij extra doen? Als er legen flessen zijn mogen de kinderen naar de winkel om de flessen in te leveren, het bedrag aan statiegeld wordt dan verdeeld tussen de drie kinderen. Dit is dan een extraatje. De ene week is dat meer dan de andere.

Eigen geld = leergeld

Een financiële opvoeding is eigenlijk net zo belangrijk als wegwijs maken in het verkeer. Zakgeld leert de kinderen de waarde van het geld. Op is op, nu spijt van duur gekochte stiften. Is later weerstand hebben tegen dure verleidingen, zoals een duur mobieltje.

Misschien wordt het tijd dat ik zelf de ‘regels’van het zakgeld duidelijk op papier ga zetten. Denk dan aan, wanneer ze het krijgen, hoeveel en wat ze er allemaal mee moeten gaan doen. Misschien wel het belangrijkste, dat ik het in huis heb, zodat ik de kinderen meteen uit kan betalen. Schulden bij je kinderen is ook niet alles, maar misschien leren ze hier ook weer wat van;). Zo had ik laatst een gesprek met Iem over rente’s en hoe de banken hun geld verdienen. Ik hoop maar dat ze niet heel goed heeft opgelet en mama straks rente gaat vragen, over de keren dat ik het zakgeld vergeten ben.

1723070358284215130816

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *