Hoe kies je de juiste basisschool?

school

Help! Mijn kind moet naar school!

|Nouhk| Deze post is voor Nad. Ze stuurde een berichtje waar de paniek vanaf droop. Zoals jullie weten staat er een verhuizing op stapel voor haar en in het dorp heeft ze de keuze uit drie basisscholen. Maar welke kies je?

Ik ga je helpen!

Je kind moet worden ingeschreven. Maar welke school? Deze processen zijn verschillend, afhankelijk van waar je woont. Ik woon in het Gooi en bij de ‘populaire’ scholen moet je er snel bij zijn. Ley schreef ik al in toen ze 6 maanden oud was! Ook Yo schreef ik op tijd in, hoewel broertjes en zusjes bij inschrijving voorrang krijgen is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. De baby had ik nog niet ingeschreven, tot ik een reminder kreeg van de secretaresse. Whoops!

Je hoeft echt niet altijd zo vroeg in te schrijven. Meestal ben je ruim op tijd als je ergens tussen 2 en 3 jaar gaat inschrijven. Openbare basisscholen mogen je kind alleen weigeren als ze vol zijn. In dat geval krijg je hulp met het vinden van een andere basisschool.

De school van mijn kinderen is een populaire Montessori school. ‘Bijzonder’ onderwijs mag wel kinderen weigeren. Omdat de school of levensovertuiging bijvoorbeeld niet past bij het kind. Dit geldt dus onder andere voor Christelijk onderwijs, vrije scholen, Jena plan & Dalton onderwijs. Mocht je je oog hebben laten vallen op een van deze onderwijsvormen dan is op tijd inschrijven zeker aan te raden.

Ja ok, maar hoe kies ik?

Dit deed ik allemaal:

Kijken!

De website kan nog zo leuk zijn, ga kijken! Bij de meeste scholen is het geen enkel probleem om een rondleiding aan te vragen. Soms zijn er ook open dagen. Die zijn minder interessant, ik wil een school zien zoals hij ècht is. Loop vooral ook eens langs tijdens het speelkwartier. Verstop je echter niet in de bosjes, voor je het weet komt de politie langs.

Feiten!

Hoewel het kiezen van de juiste school voor een groot gedeelte een ‘gevoelskwestie’ is, zijn feiten noodzakelijk om een goede keuze te kunnen maken. Op de website van RTL nieuws kan je kijken hoe de school van jouw voorkeur scoort bij de CITO toets. Nee, de CITO is niet heilig maar een school die het erg slecht doet heeft misschien niet je voorkeur.

Nog meer feiten!

Alles wat je altijd al wilde weten. Op deze website kan je alles vinden. Onder andere de uitstroomcijfers. Wat? Deze cijfers vertellen je waar gaan de achtste groepers heen gaan. Stromen ze uit naar het VMBO? MAVO? HAVO? Je kan hier ook vinden hoeveel leerlingen op de school zitten. En last but not least; inspectierapporten! Wat doet de school goed en wat kan er beter? Deze website is onmisbaar in je zoektocht naar een basisschool.

Wat heeft je kind nodig?

Dit is een lastige. Hoe kan je weten dat je kinderen op een Montessori school passen als ze nog baby zijn bij het inschrijven? Niet. Dat weet je dus niet. Maar ik ben een ‘Montessoriaan’ en als mijn kinderen ook maar een beetje op mij lijken zou het een goede keuze zijn. Gelukkig had ik gelijk.

Is de school in de buurt?

Dit is een belangrijke factor. Hoewel je kind moeten halen en brengen niet het einde van de wereld is, is het wel heel erg makkelijk om een school in de buurt te kiezen. Waarschijnlijk wonen klasgenoten dan ook dichtbij; vriendjes!

Zorg?

Lees de schoolgids en vraag tijdens de rondleiding hoe de school omgaat met kinderen die buiten de ‘norm’ vallen. Kinderen die meer hulp nodig hebben met de stof, hoe krijgen ze ondersteuning? Of misschien blijkt je kind hoogbegaafd, hoe kunnen ze dan hulp bieden? Of ADHD? Dyslexie? Allemaal zaken die heel reëel zijn. Je wil dat de school een goede zorgstructuur heeft om je kind op te vangen wanneer het nodig is.

Schooltijden

Continurooster? Van half negen tot half vier met overblijven tussen de middag? Of doet de school die je voorkeur heeft het anders? Kijk wat het beste bij je (werk)schema past. Soms moet je gewoon heel praktisch zijn.

Leuke dingen?

Voor mij is het belangrijk dat de school meer doet dan alleen maar het jaarlijkse schoolreisje. Uitjes naar musea, theater, fietstochten en lampion optochten.  Ja, de ouderbijdrage op onze school is meer dan op veel andere scholen maar je krijgt er wèl wat voor terug.  Ook vond ik het belangrijk dat de school  schoolvakken als dans, kunst & cultuur en programmeren op het programma heeft.
Toch op de website aan het neuzen nu? Check dan gelijk even hoe hoog die (vrijwillige!) ouderbijdrage is.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Maak de keuze niet overhaast, praat met de mensen om je heen en begin op tijd met je oriëntatie.

Succes! En laat je weten wat het is geworden?

1563429117544015130816

 

Misschien vind je dit ook leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *